Dakisolatie aanbrengen – Bespaart energie kosten

In woningen met een open verbinding naar de zolderverdieping is het dak inderdaad het belangrijkste warmtelek. wist je dat 25 tot 30 % van de warmte verloren gaat via een niet goed geïsoleerd dak. Dus één van de allereerste dingen om aan te pakken is dakisolatie aanbrengen. Verlies daarbij niet uit het oog dat er, ook als het dakbeschot goed geïsoleerd is, veel kostbare warmte wordt opgehoopt in het bovenste stuk van het huis.

Dakisolatie voorkom dat warmte ontsnapt.Dit is natuurlijk geen bezwaar zelfs nuttig indien de zolderverdieping ook regelmatig gebruikt (bewoond) wordt. Bij niet al te grote koude behoeven dan zelfs dikwijls de eventueel op de zolderverdieping aanwezige c.v.-radiatoren niet eens geheel ingeschakeld te zijn, noch is enige andere vorm van verwarming in die ruimte permanent nodig.

De van de lager gelegen verdiepingen opstijgende warme lucht, die na een dakisolatie niet naar buiten kan ontwijken, is veelal voldoende om de zolderverdieping redelijk te verwarmen. Wordt deze niet of heel weinig gebruikt, dan is ook na isolatie van het dak een afdichting van de toegang tot die ruimte een wezenlijke bijdrage tot energiebesparing.

Dakisolatie aanbrengen.

Dakisolatie aanbrengenDakisolatie aanbrengen tegen het dakbeschot is met de meeste isolatiematerialen een vrij eenvoudig klus voor een handiger doehetzelver. Dakisolatieplaten of isolatie vulmateriaal kan zowel tussen de gordingen (horizontale balken) als daarop worden aangebracht.

Veel gebruikte materialen zijn minerale isolatiedekens of dakisolatieplaten (glaswol of steenwol), al dan niet van een zgn. dampremmende laag voorzien. De dampremmende laag dient altijd aan de ‘warme kant’van het dak, dus aan de binnenzijde, te komen.

Het materiaal kan worden gespijkerd of met een professionele nietmachine, (te huur bij de bouwmarkt) worden aangebracht. De isolatie kan worden afgedekt met een bekleding van bijv. gipskartonplaat, schroten, wandpanelen enz.

Dakisolatieplaten

Als isolatiemateriaal komen ook gipskartonplaten met ongelijmde isolatielaag van polyurethaan- of polystyreenschuim in aanmerking. Ze bieden een direct afwerkbaar oppervlak: verven, behangen, of met een structuurpleister behandelen enz. enz alles is in principe mogelijk. Van bijna alle voor dit doel verkrijgbare materialen kunt u van de dakisolatieplaten leverancier op aanvraag een duidelijke handleiding met de toepassingsmogelijkheden krijgen.

Dakisolatie en vliering

vliering isolerenDe niet beloopbare vliering, boven de ruimte van de verdiepingslaag, vormt eveneens een warmtelek van niet te onderschatten betekenis. Tussen de balken aan de bovenzijde van de vlieringvloer kunnen glas- of steenwoldekens worden aangebracht, goed passend tussen die balken. Ook overlappend over de balken heen gelegd materiaal vormt een oplossing, mits de overlappingen zogenaamd ‘lekvrij’ worden gemaakt, dus telkens voldoende over elkaar heen vallend.

Vliering isoleren

Meestal is de vliering via een luikje bereikbaar; zo niet, dan moet er een luikje worden gemaakt. Dakisolatie of vliering- isolatie met materiaal dat een dampremmende laag heeft: de dampremming aan de onderzijde, dus direct tegen de vliering vloer aanbrengen. Vergeet bij dakisolatie de dakkapel niet. Die heeft aan de bovenzijde meestal een horizontaal gedeelte.

Dakkapel en dakisolatie aanbrengen.

Dakisolatie plat dakWanneer de dakkapel vrij groot is, vormt dit stukje ‘plat dak’ ook een vrij groot warmtelek. De enige juiste methode om platte daken (waartoe dit deel van de dakkapel immers moet worden gerekend te isoleren, is het aanbrengen van zgn. drukvast isolatiemateriaal aan de buitenzijde.

De eventuele grindlaag moet eerst verwijderd worden. Leg de in tegelvorm verkrijgbare isolatieplaten in’verspringend’ verband, kit ze volgens de meegeleverde handleiding vast en breng er weer ballast op (het oude of nieuw grind).

Dakisolatie plat dak.Als je dakisolatie op een plat dak wilt toepassen, dan is dit een totaal andere werkwijze dan dakisolatie aanbrengen op het dakbeschot of op de vliering. Dakisolatie plat dak er zijn drie verschillende methodes om een plat dak te isoleren.

Afhankelijk van het ontwerp van het platte dak, zijn er verschillende dakisolatie toepassingen voor een plat dak. Omdat dit zulke specifieke methodes zijn raden wij je aan om hiervoor een vakman in te schakelen. Dit voorkomt dat je een plat dak op de verkeerde manier isoleert, met soms ernstige gevolgen. Denk daarbij aan scheuren in het dak en daarbij kans op lekkage e.d..

Met onze offerte service, kun je tot maximaal 6 gratis en vrijblijvende dakisolatie offertes aanvragen. Zo kunt u snel prijzen vergelijken, en precies zien wat een dakisolatie plat dak kost.