Isoleren = Geld besparen en het Milieu ontlasten

Isoleren van uw huis, op de juiste wijze uitgevoerd. heeft verschillende nuttige effecten. In de laatste jaren is aan alle voordelen wel eens een te overtrokken betekenis toegekend. maar dat wil zeker niet zeggen dat isoleren dan net zo goed achterwege kan blijven.

Isoleren steeds belangrijker.Integendeel. alles wat er op dit gebied in de gemiddelde woningbouw voor de jaren negentig, terwille van een lagere kostprijs, willens en wetens over het hoofd is gezien, heeft dringend behoefte aan’bijsturingsmaatregelen’.

Daarbij moet men echter wel nuchter blijven. De in vele publicaties gesuggereerde ‘enorme besparingen’ op stookkosten hebben in werkelijkheid bepaalde begrenzingen.

Isolatievoorzieningen van allerlei aard, die volgens de aanbieders elk 10 tot 20 of meer procenten aan energie besparing opleveren. mogen niet zomaar worden opgeteld om tot de conclusie te komen dat men, door al die maatregelen te nemen, voor de helft of minder van de tot dusver gebruikelijke kosten het huis kan verwarmen.

Huisisolatie = Blijvend besparen.

isolerenAl die maatregelen overlappen elkaar gedeeltelijk. Het hoogst bereikbare bezuinigingspercentage, in kosten van verwarming, is moeilijk exact te becijferen maar kan nooit meer dan ca. 25% bedragen.

Overigens wel een cijfer dat er niet om liegt. Gezien de steeds stijgende energieprijzen is een dergelijke besparing dan ook zeker het nastreven waard. Een zeer groot deel van de efficiënt werkende isolatiemaatregelen kan men zelf uitvoeren, zodat alleen de materiaalkosten meetellen.

Isoleren heeft, zoals gezegd, meerdere nuttige effecten:

 • We dringen het verbruik van steeds duurder wordende energiebronnen terug.
 • Het betekent een besparing op de huishouduitgaven.
 • Het huis wordt door goed uitgevoerde isolatievoorzieningen een stuk behaaglijker.
 • Kortom, we besparen geld en ons milieu.

Isoleren, waartegen?

Inzake isolatie wordt het grootste gewicht toegekend aan energiebesparing. Daarnaast is echter ook isolatie tegen geluid een niet te onderschatten aspect. Die zogeheten geluidsisolatie kan in een lawaaiige omgeving soms zwaarder wegen dan thermische isolatie.

Geluidsisolatie – Voorkomt een hoop ellende.

MuurisolatieGeluidhinder vormt nl. een van de ernstigste ‘sociale belastingen’. In bepaalde gevallen hebben geluidsisolatie maatregelen een meervoudig effect. Ze helpen besparen op het verbruik van energie, ze besparen dus tevens geld. En ze kunnen het samenleven met zowel omgeving als met mensen wat beter aanvaardbaar maken.

Isoleren kies de juiste maatregelen.

Het is echter niet zo dat een goed uitgevoerde energiebesparende isolatie automatisch ook optimale geluidsisolatie oplevert; andersom evenmin. Men moet dus het doel van de isolatie voorop stellen en de wijze van isoleren daarvan laten afhangen.

Advies van deskundige zijde is daarbij veelal onontbeerlijk: men kan zich daartoe o.a. tot het vakman richten. Verder kunnen isolatiemaatregelen worden ingedeeld naar, eenvoudig zelf uitvoerbare klussen en het isoleren van muren, daken en vloeren die bij een ‘gespecialiseerd bedrijf’ thuis horen.

Spouwmuur & vloer isolatie.
spouwmuurisolatieWat dit laatste betreft moet in de eerste plaats gedacht worden aan de spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Via buitenmuren en vloeren verdwijnt een niet onaanzienlijk deel van de binnenshuis opgewekte warmte naar buiten.

Een vulling van bijv. polyurethaanschuim tussen binnen- en buitenmuren kan een uitstekende buffer vormen, die verlies van warmte voor een belangrijk deel beperkt. Het is echter zo goed als uitgesloten dat men zelf een deugdelijk functionerende spouwmuurisolatie zou kunnen uitvoeren.

Het schuim wordt vanuit verschillende plaatsen (waarvoor gaten in de buitenmuur worden gemaakt) onder hoge druk tussen de binnen en buitenmuur gespoten. Een niet goed uitgevoerde spouwmuurisolatie kan averechtse gevolgen hebben en leiden tot veel klachten. Spouwmuurisolatie dient dan ook door erkende specialisten te worden uitgevoerd.

(offerte aanvragen)

Wat jezelf kunt doen.Er blijven nog genoeg huisobjecten over die iedereen zonder speciale vakkennis of bijzondere handigheid kan isoleren. Daarbij moet vooraf worden opgemerkt dat incidentele isolatiemaatregelen, hier en daar [hap-snap] uitgevoerd, nauwelijks enige zin hebben.

Ze moeten elk deel uitmaken van een redelijk isolatieplan. Wanneer advertenties zeggen: dit of dat isolatiemateriaal bespaart u tien, twintig procent op de stookkosten, moet u wel bedenken dat dit alleen opgaat wanneer op andere plaatsen in het huis geen wezenlijke ‘warmte lekken’ bestaan.

Bijvoorbeeld: wanneer de door de muren heen stralende warmte van c.v.radiatoren door een scherm van aluminiummateriaal wordt teruggekaatst, of u dicht allerlei kieren en naden waarlangs warmte verdwijnt, gaat een flink deel van die ‘teruggewonnen’ of bespaarde warmte toch weer verloren indien in huizen met een open trap naar de zolderverdieping geen afdoende isolatie van het dakbeschot is gerealiseerd. De warme lucht trekt immers naar boven en vindt dan in een ‘thermisch lek’ dak toch een uitweg naar buiten.

Isolatie plan om snel geld te besparen.

Zelf doen Specialist 
 1. Dakisolatie ( ben je een handiger doehetzelver dan is dit een prima klus om uit te voeren.
 2. Naden en kieren van ramen en deuren dichten ( vergeet niet de brievenbus opening)
 3. Reflecterende (warmte) folie aanbrengen achter CV verwarming.
 4. Tochtstrips en tochtborstels aanbrengen.
 5. CV leidingen isoleren.
 6. Gordijnen ( ja u leest het goed gordijnen voor de ramen zorgen voor een isolerende werking.
 1. Dakisolatie
 2. Spouwmuurisolatie
 3. Vloerisolatie
 4. Dubbelbeglazing
 5. Geluidsisolatie
 6. Rolluiken