Scheuren in muur – Doehetzelf of Vakman inhuren

Scheuren in muur, helaas zie je deze vaak in onze Nederlandse huizen. Muren en wanden behoren dan ook tot de meest kwetsbaarste oppervlakken van het interieur van een huis. Vooral de muren en wanden van hal, gang en trapportaal hebben het zwaar te verduren, maar ook andere muren en wanden kunnen door stoten met harde, puntige voorwerpen schade oplopen.

Scheuren in muur reparatie.

scheuren in muur herstellenReparatie van schade aan muren en wanden is in het algemeen niet moeilijk, maar er komt wat meer kijken bij het zodanig herstellen van een wand dat de reparatie niet als storend wordt ervaren of zelfs onzichtbaar is.
Onderzoek altijd eerst uit welk materiaal de wand bestaat die u gaat repareren.

Deze kan van beton zijn. van baksteen met pleisterwerk, van schoon metselwerk, in oude huizen ook van hout met pleisterwerk, hij kan zijn opgetrokken uit gips-bouwblokken of cellenbetonblokken. maar u kunt ook te maken hebben met een holle wand van gips(karton)plaat. Elke wand heeft zijn eigen aanpak nodig.

Scheuren in binnenmuur herstellen.

Wat is het probleem? Betonnen wanden zijn vrijwel immuun voor beschadigingen. Er kunnen echter wel gaatjes in of puisten op zitten, die tijdens de bouw zijn ontstaan. Bij een kale betonnen wand in de garage of in de kelder zult u dat niet als een bezwaar zien.

Maar het is wel hinderlijk als het om muren en wanden in huis gaat, die met een dun laagje (spuit) pleisterwerk zijn afgewerkt. Hier kan wel overheen worden behangen, maar zelfs de geringste oneffenheden tekenen zich dan duidelijk op het behang af.

Wat heb ik nodig? Gereedschap: harde borstel, hamer, vlakke koubeitel. (plak)spaan, plamuurmes, plantenspuit, stolzuiger, verfschraper. Materiaal: grof en middel grof schuurpapier en vulmiddel.

Scheuren in muur herstellen.

scheuren in muurHoe doe ik dat? Verwijder puisten met een vlakke koubeitel en hamer. Plaats de beitel in een schuine stand en tik met de hamer tot de puist er afspringt. Maak alle op deze manier behandelde plekken schoon en vochtig en breng het vulmiddel met het plamuurmes aan.

Scheuren in muur repareren je hebt behalve vulmiddel in poedervorm op gips- en cellulosebasis dat met water wordt aangemaakt tot een stevige brei, is ook kant-en-klaar vulmiddel in tubes en potten verkrijgbaar. De techniek van het vullen van scheuren en gaten is voor alle wandtypen gelijk, met uitzondering van de holle wand.

Scheuren in muur wegwerken.

De manier waarop deze reparaties worden uitgevoerd, hangt voor een deel af van de diepte van het gat. De moderne vulmiddelen voldoen over het algemeen redelijk tot goed en zijn gemakkelijk verwerkbaar, maar het zijn geen tovermiddelen.

Ze hechten slecht of helemaal niet op kruimelige en poederende oppervlakken. Maak gaten en scheuren dus volkomen vrij van los gruis en poeder. Gebruik daarvoor een harde borstel. Blaas de laatste ongerechtigheden eruit of zuig het met de stolzuiger weg. Maak vervolgens de beschadigde plek goed vochtig.

Dit gaat het handigst met de plantenspuit. Breng daarna het vulmiddel aan. In heel diepe gaten en scheuren kunt u de vulling het beste in lagen van elk circa 1 cm dik opbouwen. Laat elke laag, steeds goed tegen de randen van het gat opgeduwd, uitharden en werk de onderliggende lagen niet glad af.

Scheuren in wand en muur herstellen.

Op een wat ruw oppervlak hecht een volgende laag beter. Voor het verwerken van vulmiddel op kleine oppervlakken kunt u een plamuurmes gebruiken. Neem voor grote oppervlakken een stalen (plak)spaan. Maak cirkelvormige bewegingen met de spaan en neem hem daarbij niet van de wand.

Voer deze bewerking pas uit als het oppervlak enigszins is ingedroogd; maak de spaan af en toe nat. Houd plamuurmes of spaan onder een hoek van ongeveer 45′ en laat het blad enigszins veren door met een vinger druk uit te oefenen op de punt waar het blad overgaat in de handgreep.

Hoe dikker de vulling is, des te langer duurt het voordat deze door en door droog is. Breng de laatste laag enigszins bol aan. Hierdoor wordt krimp tijdens het drogen opgevangen. Met middelgrof schuurpapier kan de reparatieplek tenslotte vlak worden gemaakt.

Scheuren vragen om een iets andere aanpak dan gaten. Vaak zit er los of bijna los gruis in, dat eerst moet worden verwijderd. Hak of schraap de scheur met een (driehoekige) verfschraper of koubeitel ongeveer V-vormig uit. Maak de scheur dan grondig schoon, bevochtig deze en werk verder zoals bij het vullen van gaten.